تاریخ خبر:‌چهارشنبه ۱ اسفند ۱۳۹۷ - بازدید:‌۹۲
برگزاری نشست علمی "شبکه‌های اجتماعی و دینداری کاربران" با حضور دکتر پویا در پژوهشکده باقرالعلوم(ع)

به همت دانشکده دین و رسانه قم و پژوهشکده باقرالعلوم(ع) برگزار شد

به گزارش روابط عمومی دانشکده دین و رسانه - قم در این نشست دکتر علیرضا پویا عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما، یافته‌ها و نتایج پژوهش «تاثیر شبکه‌های اجتماعی بر تضعیف دینداری کاربران» را ارائه نموده و فضای این شبکه‌ها را از جهت اعتقادی و ارزشی مورد بحث قرار داد.

این استاد دانشگاه در دو بخش مجزا به تاثیرگذاری شبکه‌های اجتماعی بر دینداری کاربران و راه حل‌های مواجهه با آن پرداخته و اصل تضعیف دینداری از سوی تولیدکنندگان برنامه‌های شبکه‌های خارجی را قطعی و مسلم دانست.

وی مطالعه تمامی عوامل تاثیرگذار بر دینداری در این شبکه‌ها را جزء رسالت اصلی متولیان امور فرهنگی دانسته و از عدم توجه کارشناسان نسبت به وجود این معضل اظهار تاسف کرد.

دکتر پویا به ارتباط فضای مجازی و واقعی اشاره کرده و افزود: بسیاری از افراد در فضای حقیقی، دارای عقاید و گرایش‌هایی هستند، اما در فضای مجازی به آنها بی‌توجه بوده و اهمیتی نمی‌دهند. مثلا افرادی را می‌بینیم که به محرم و نامحرم در فضای حقیقی حساس هستند، در حالی‌که در فضای مجازی گویا این مساله برایشان اهمیت چندانی ندارد.

عضو هیات علمی دانشگاه صدا و سیما با تاکید بر ضرورت توجه به شبکه‌های مجازی و سنجش تاثیرات آن برعملکرد دینی اظهار داشت: به قدری مسأله فضای مجازی پراهمیت است که بعضی از آن به فراواقعیت تعبیر کرده‌اند و افکار، نگرش‌ها و رفتار جوامع امروزی را تابعی از پیام‌های این رسانه‌ها دانسته‌اند.

وی به دلایل جذابیت‌های فراوان فضای مجازی هم اشاره کرده و عمومی‌بودن، قابلیت دسترسی و به‌کارگیری اصول و قواعد روانشناسی را از مولفه‌های تاثیرگذار بر جذابیت این فضا نسبت به فضای حقیقی برشمرد.

این استاد دانشگاه، شیوه‌های تضعیف دینداری کاربران را روشهایی همچون ایجاد شک و شبهه و تزلزل در عقاید و باورهای دینی، پخش کاذیب و شایعات درباره عقاید دینی، تمسخر عقاید، تشدید اختلافات مذهبی، ترویج افکار سکولار و متعارض با اندیشه‌های دینی، ترویج فرقه‌های انحرافی و عرفان‌های کاذب، خوشایند جلوه دادن ارزشهای غیردینی، حساسیت‌زادیی و عادی‌سازی خلق ‌و خوهای ناپسند، نامانوس و غیرعادی نمایاندن اخلاق دینی، رواج بی‌بندوباری، ناموفق جلوه دادن الگوهای دینی، ترویج مدها و لباس‌های عریان و نیمه‌عریان برشمرد.

دکتر پویا پس از ارائه ابعاد مختلف تضعیف دینداری کاربران در فضای مجازی، به راهکارهای مقابله با آن، از جمله مواردی همچون بومی و مستقل‌سازی فناوری‌ها و بستر سخت‌افزاری شبکه‌های اجتماعی داخلی، حمایت و تشویق تولیدکنندگان محتوای دینی، تنظیم قوانین و مقررات کارآمد، آموزش روزآمد و مستمر کاربران و کارگزاران شبکه‌های اجتماعی، پاسخگویی دینی به مسائل مختلف مرتبط با شبکه‌های اجتماعی، هم‌افزایی بین نهادهای مختلف مربوطه، آینده‌پژوهی و پیش‌بینی‌های لازم درباره شبکه‌های اجتماعی، رصد دقیق روشهای تضعیف دینداری به صورت مستمر و حضور و فعالیت نخبگان و اندیشمندان دینی در شبکه‌های اجتماعی برخی از راهکارهای مقابله با تضعیف دینداری در شبکه‌های اجتماعی اشاره کرد.

در پایان این نشست، به سوالات حاضران در جلسه پاسخ داده شد.

(روابط عمومی دانشکده دین و رسانه قم)