تاریخ انتشار : 21 اسفند 1390 17:36

قسمت دوم: کاربرد های فناوری اطلاعات در سازمان ها

تاثیر فناوری اطلاعات بر سازمان صدا و سیما (2)

عادل صادقی دهلان در بخش دوم پژوهش"بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر توسعه سازمان صدا و سیما" به کاربرد های فناوری اطلاعات در سازمان ها پرداخته است

شواهد نشان می دهد که بکارگیری فناوری اطلاعات در میان کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه در حال گسترش است مطالعه ای که از سوی مک مولن (1996)در کانادا انجام شد، موید این رشد است . مطالعه در سه مقطع زمانی 1980-1985 ، 1986-1991 ، 1996-1994 انجام شده و نتایج نشان داد که در مقطع اول 16 درصد ، در مقطع دوم 37 درصد و در مقطع سوم 43 درصد از کارکنان در کارشان تحت تاثیر فناوری اطلاعات قرار گرفته اند .

مطالعه دیگری در سال 1996 نشان داد که 48 درصد ازکارکنان در انجام وظیفه شغلی شان از رایانه استفاده می کنند این رقم نسبت به مطالعه سال 1989 که 35 درصد بود رشد قابل ملاحظه ای را نشان می دهد . لانک 1994 دریافت که 71 درصد از سرپرستان یا دارای رایانه می باشند و یا از رایانه و ترمینال در انجام کار خود استفاده می کنند .

مدیران از فناوری اطلاعات به منظور تسهیل وظایف مدیریتی مانند طراحی سازمان ، تدوین استراتژی ها و تصمیم گیری استفاده می کنند .

روند گسترش IT  در سازمان ها

اکثر مدیران ، هم در بخش دولتی و هم در بخش خصوصی شدیداً در این باور رسیده اند که استفاده از IT  می تواند وضعیت سازمانی آن ها را بهبود بخشد .به طوری که بین سال های 1987 تا 1995 حجم بازار IT در ایالات متحده امریکا ار 105 میلیارد دلار به 213 میلیارد دلار بر حسب نرخ واقعی دوره افزایش یافته است . (میری بل ، 2001)

مطالعات زیادی تلاش نموده اند موضوع را روشن نمایند .مطالعه ای که بوسیله کراوستن و تری اسی(Crowston and Treacy) انجام شده یازده مقاله را در خصوص اثرات IT  روی عملکرد سازمان با جستجوی 100 مجله  شناسایی کرده است . آن ها نتیجه گیری کرده اند که تلاش ها برای اندازه گیری اثرات IT بطور جدی ناموفق بوده اند و دلیل آن را فقدان تعریف شفاف متغییرها که به نوبه خود ناشی از فقدان اصول قابل استفاده و متدلوژی های خوب می باشد ، دانسته اند.تحقیقات در این زمینه نشان می دهد که فناوری اطلاعات ارزشی منحصر به فرد در تغییر فرآیندهای کاری و ساختار سازمانی است که به ارتقاء بهره وری منابع  انسانی و سایر منابع می انجامد . که از آن جمله می توان به تغییرات :

درون سازمانی :

ایجاد روش ها و دستورالعمل های گردش کار ، گروه های کاری ف کارکنان دانش ، کالا و خدمات ، ارتباطات جدید .

ساختار سازمان :

تسهیل روابط گزارش گیری ، افزایش حیطه نظارت ، تصمیم گیری غیرمتمرکز ، نظارت و سزپرستی ، تسهیل واحدبندی ، کاهش موانع جغرافیایی و سازمان های مجازی .

میان سازمانی :

ایجاد روابط جدیدی از مشتریان ، تامین کنندگان ، تسهیل همکاری و مشارکت .

جنبه های اقتصادی :

تغییر در ماهیت بازار از طریق تجارت الکترونیکی ، ارائه شیوه جدید در بازاریابی و تبلیغات ، مشارکت و اتحاد ، کاهش هزینه ها ، مبادلات و شیوه های اداره روابط مشتری و تامین کنندگان ، آموزش و پرورش ، ارائه روش نوینی در طراحی سازمان و ساختار آن و ... اشاره کرد .

روند تکاملی تکنولوژی اطلاعات در سازمان

روند تکاملی تکنولوژی در شکل 3-1 ارائه شده است .

نخستین اندیشه در باره استفاده از کامپیوتر این بود که کارگاه یا محل از راندمان بسیار بالایی برخوردار خواهد شد . هدف این بود که با واگذاری مقداری از کارها به کامپیوتر ، هزینه دستمزد پایین می آید .(سیستم پردازش عملیات (Transaction Processing System) در 1950 مرحله نخست در این رابطه بود .

مرحله بعدی  تکنولوژی به صورت یکی از منابع سازمان در می آید . مدیران با استفاده از سیتم های اطلاعاتی و سیتم های پشتیبانی از تصمیمات ، عملکرد دوایر و کل سازمان را بهبود می بخشیدند . کاربرد تکنولوزی اطلاعاتی ، مثل سیستم اطلاعات اجرایی ، به عنوان یک اسلحه استراتژیک در سطحی بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد .

امروزه سازمان ها استفاده دیگری در اجرای استراتژی خود از تکنولوژی اطلاعاتی استفاده می کنند که عبارتند از: طرح ریزی مجدد جریان کارها، شبکه های کاری و سیستم مبادله داده های الکترونیکی، شبکه کاری با استفاده از کامپیوتر همکاران درون سازمان، و نیز افراد با سازمان های دیگر ارتباط برقرار می کنند که با استفاده از شبکه کاری(Networking)،شبکه کاری محلی (Locul area networning)LAN  ، شبکه کاری گسترده (Wid area network) wan ، اینترنت (Internet) ، اینترانت (Intranet) ، به صورت مستقیم و غیر مستقیم با یکدیگر مرتبط می شوند .

ادامه دارد

ثبت شده توسط : م.ر فرزین