کد خبر : 193312
تاریخ انتشار : 25 مهر 1395 14:5

واکاوی تحولات منطقه درمبارزه با تروریسم

سید هادی سید افقهی تحلیلگر سیاسی، در تحلیل جامعی از تحولات منطقه خاورمیانه به خصوص تحولات سوریه تصریح کرد: تحولات سوریه متاثر از جنبش بیداری اسلامی نیست، بلکه ریشه در صف بندی های تاریخی در منطقه دارد.

این استاد دانشگاه با مروری بر تاریخ منازعات منطقه و دسته بندی کشورها خاطرنشان کرد: ریشه بحران سوریه به دهه های پیشین باز می گردد، در 1952 امریکا و انگلیس برنامه ای برای تفکیک سوریه به عنوان بزرگترین خطر رژیم صهیونیستی طراحی کردند زیرا سوریه مانند مصر، عراق و ایران کشوری صاحب تمدن و تاثیر گذار در منطقه است.
وی افزود: بعد از کودتای حافظ اسد، تعارض دولت سوریه با اسراییل وارد مرحله جدیدی شد از این رو به سمت ائتلاف با کشورهای متمایل به بلوک شرق مانند الجزایر، مصر و عراق گرایش پیدا کرد که در نتیجه منظومه پان عربیسم شکل گرفت.
سید افقهی یادآور شد که بعد از شکل گیری این ائتلاف، امریکا نیز طیفی در برابر این خط مقاومت مشتمل بر کشورهای حاشیه جنوب خلیج فارس، اردن و مغرب صف آرایی کرد.

به گفته این تحلیلگر سیاسی از دلایل عدم موفقیت جمال عبدالناصر در موج پان عربیسم و رویارویی با رژیم صهیونیستی، همین طیف متمایل به امریکا و در راس آن عربستان سعودی بود که با سرمایه نفتی و پشتوانه جایگاه اسلامی به عنوان سرزمین وحی در برابر جبهه پایداری ایستاد.

سید افقهی با این مقدمه تصریح کرد: تضادی که امروز میان سوریه و کشورهای عربی منطقه به ویژه عربستان و قطر مشاهده می شود، ریشه درهمان جبهه بندی های تاریخی دارد تا جایی که قطر وعربستان، آشکارا داعیه مسلح کردن مخالفان سوری را دارند.

این کارشناس سیاسی همچنین با یادآوری درگیری های نظام سوریه با اخوان المسلمین این کشور در سال 1982 تصریح کرد که اخوان المسلمین سوریه 80%بازیگری اصلی این رخدادها را برعهده دارند.

سید افقهی در ادامه اظهاراتش با مروری بر تحولات چهارساله اخیر سوریه گفت: تجهیزات نظامی که بعد از کنترل اوضاع حمص وحلب کشف شده است و اسناد ومدارکی که بدست آمد، همچنین عناصری که از عربستان، قطر و لیبی دستگیر شده اند نشان می دهد که آماده سازی گسترده ای برای سرنگونی رژیم اسد و نابودی کل نظام به سبک لیبی و عراق صورت گرفته بود.

این کارشناس سیاسی، با اشاره به تحولات کشورهای منطقه در جریان بیداری اسلامی و نوع مواجهه امریکا با این رویدادها، اظهار داشت: امریکا در منطقه زیرساختهای لیبی و عراق را که امریکایی نبود و عمدتا توسط بلوک شرق طراحی شده بود، نابود کرد اما در یمن و مصر که از پایگاههای امریکا بودند جابجایی قدرت با شیب ملایمی در حال انجام است به طوری که همه عناصر نظام حفظ شود.البته در یمن بدلیل حضور نظامی غرب وعربستان وضعیت سخت ونرم پیچیده ای وجود دارد.
وی افزود: درباره سوریه نیز برنامه امریکا فقط برکناری بشار اسد نیست بلکه هدف دگرگونی اساسی در زیرساختهای این کشور است.

سید افقهی گروههای مخالف در داخل سوریه را در سه گروه، دسته بندی کرد و گفت: گروه اول اصلاح طلبانی شامل حدود 10 جریان اپوزیسیون هستند که به حاکمیت انتقاداتی دارند اما نابودی نظام را نمی خواهند در پاسخ به درخواستهای این گروه، اسد گام های خوبی برداشت و اصلاحات را آغاز کرد. وی افزود: خواسته گروه دوم سرنگونی دولت اسد است اما نابودی نظام و دگرگونی زیرساختها را نمی خواهند اما دسته سوم جریان برانداز است که تحت هیج عنوان خواهان رفورم نیست اما موضعشان را علناً اعلام نمی کنند چون مردم ترس دارند که وضع لیبی درکشورشان حاکم شود.

این استاد دانشگاه با بیان اینکه علیرغم همه این فشارها هنوز پایه های حکومت بشار اسد متزلزل نشده است، تصریح کرد: ارتش قوی سوریه به عنوان یک ارتش ایدئولوژیک، همچنین حمایت مردم سوریه وجبهه مقاومت از بشار اسد تاکنون از سقوط این نظام جلوگیری کرده است.

سید افقهی همچنین با اشاره به مواضع کشورهای مختلف در قبال تحولات سوریه از جمله حمایت روسیه و چین از بشار اسد تا حد وتوی قطعنامه های شورای امنیت، اظهار کرد: سیرتحولاتی است که در سطح منطقه و جهان روی می دهد، افول ستاره درخشان امریکا را به دنبال دارد.

سید افقهی در ادامه به تشریح وضعیت کنونی دولت بشار اسد پرداخت و گفت: در عرصه داخلی، به جز برخی مناطق بحرانی مرزی، 90% خاک سوریه نظامی، انتظامی و امنیتی درکنترل نظام است ، اکنون سوریه بعد از  انتخابات پارلمانی می رود که ، احزاب مختلف را وارد پارلمان کند و در جهت اصلاحات پیش رود. سوریه ازبحران اقتصادی هم با وجود روسیه وچین و نیز حمایتهای ایران عبور می کند.

وی افزود: در بعد منطقه ای اگر فاز اعتماد سازی در داخل بگذرد و جو داخل آرام شود، منظومه جدیدی از عراق جدید، ایران، سوریه با ثبات بیشتر و لبنان شکل می گیرد که به مرور زمان خط مقاومت قوی تر خواهد شد.

سید افقهی با اشاره به مواضع مقامات ناتو نتیجه گرفت که فازعملیات براندازی فعلا از دستور کارخارج شده است اما پروژه براندازی به شکل تقویت تروریستهای غیربومی، ناامنی و تفرقه افکنی و مسلح کردن مردم دنبال می شود.

وی با بیان اینکه امریکا بر سه مبنا در منطقه سرمایه گذاری کرده است، افزود: امریکا در بحرین، قطر و عربستان پایگاههای نظامی مستقر کرده است، همچنین ماموریت 15 هزار کارشناس نظامی-امنیتی امریکایی درعراق نه فقط در این کشور بلکه در کل منطقه در جهت ایجاد خاورمیانه جدید است. سید افقهی همچنین جنگ نرم امریکا در منطقه را بحث دینی دانست به طوری که در جهت تفرقه مذهبی برخی شخصیت های برجسته جهان اسلام را علیه جبهه مقاومت بسیج کرده اند.

این تحلیلگر سیاسی تاکید کرد: اکنون ازطرفی مسئله سوریه برای امریکا حیثیتی شده است زیرا تحولات این منطقه سوق الجیشی جهان همه بسته به آینده سوریه دارد به همین دلیل روس ها وچینی ها در برابر غرب ایستاده اند و در ایران نیز مقام معظم رهبری به صراحت سوریه را خط قرمز اعلام کرده اند زیرا بحث سوریه فقط مرتبط به این کشور و شخص اسد نیست بلکه "نقطه آغازین تحولات بزرگ درمنطقه است."واز سوی دیگرترس آمریکا از به قدرت رسیدن ایران وجبهه مقاومت وهمچنین هراس از گسترش وپیشرفت تروریسم به گونه ای که منافع اقتصادی آمریکا را به خطر اندازد، او را به یک سردرگمی سیاسی ونظامی سوق داده که انشاا... به نفع جبهه مقاومت خواهد بود.

ثبت شده توسط : مدیر سایت

تصویر امنیتی :